pentusuunnitelmia vuodelle 2025


Haaveissa oma samojedin pentu?

Mitä ottaa huomioon pentua etsiessä? Mistä löytää sopiva kasvattaja?

Mistä tietää kuka on "sopiva" kasvattaja?

 

 

Samojedipentueeseen syntyy keskimäärin kuusi pentua. Pentuja on siis tarjolla huomattavasti vähemmän kuin kysyntää olisi. Valitettavasti tämä tuo pentukauppaan kaikenlaisia lieveilmiöitä pelkästään määrää lisäävästä kasvatuksesta aina paperittomiin pentuihin ja muuhun epämääräiseen toimintaan. Olethan siis hereillä pentukaupoilla etkä anna pentukuumeen sokaista silmiäsi!

 

Mistä niitä kasvattajia sitten voi lähteä etsimään? Monilla roduilla on jonkinlainen rotuyhdistys tai rotukerho, joista useimmat ylläpitävät kasvattajalistaa. Kasvattajalistoille on erilaisia kriteerejä, toisilla yhdistyksillä tiukempia, toisilla höllempiä. Suomen Samojedinkoirayhdistys ry:ltäkin kyseinen lista löytyy. Kannattaakin huolella tutkia niin listalta löytyvän, kuin googlettamalla löytyvän kasvattajan kotisivut/fb-sivut ja silmäillä Suomen Kennelliiton ylläpitämästä jalostustietojärjestelmästä esim aikaisempien kasvattien terveys-/näyttely- ja koe/kilpailutuloksia. Sieltä selvität helposti, että millaisista yhdistelmistä kasvattaja on edellisiä pentueitaan tehnyt - näistä tuloksista voit jonkin verran päätellä kasvattajan arvoja jalostuksessa. Ja aina voit ottaa asiat kasvattajan kanssa esille ja esittää tarkentavia kysymyksiä. 

 

Mitä pohtia kasvattajaa valitessa?

Mieti millaista kasvatusta haluat tukea. Kasvattajilla on erilaisia tavoitteita ja arvoja kasvatustyössään. Mitä itse arvostat koirassa? Kuinka paljon haluat kasvattajan panostavan koiran terveystutkimuksiin, oletko itse valmis tutkituttamaan koirasi? Onko sinulle tärkeintä luonne, ulkonäkö vai terveys? 

Haluamme ajatella, että jokainen koiran kasvattaja pitää itseään vastuullisena ja haluaa kasvattaa terveitä ja rotutyypillisiä pentueita. Näihin kriteereihin sisältyy valtava määrä yksityiskohtia. Koska kasvattajina tuotamme maailmaan uusia eläviä olentoja, velvollisuutemme on varmistaa, että ne saavat elää mahdollisimman hyvän, terveen ja rotutyypillisen elämän niille sopivissa perheissä. 

Vastuullisina kasvattajina haluamme olla kasvattiemme tukena ja apuna koko koiran eliniän ajan, mutta me emme ole eläinlääkäreitä, fysio- tai ravitsemusterapeutteja tai edes käyttäytymisasiantuntijoita. Mekin olemme tavallisia koiranomistajia, mutta pyrimme ohjaamaan em. asiantuntijoiden pakeille apua tarvitsevat kasvattimme.

 

 

Haluatko kasvattajan, jonka kanssa pitää aktiivisesti yhteyttä, vai eleletkö mieluummin omaa elämääsi oman koirasi kanssa kaipaamatta sen suuremmin yhteydenpitoa? Mikäli vastauksesi on jälkimmäinen, emme ole etsimäsi kasvattaja.  

 

 

Milloin hälytyskellojen tulisi soida?

  • kasvattaja ei vastaa asiallisiin kysymyksiisi koirien terveyteen tai luonteeseen liittyen, tai rodun mahdollisista ongelmista
  • pentuja ei pääse katsomaan ennen luovutusta, eikä niiden emä ole nähtävissä samalla
  • kasvattaja ei ole vastavuoroisesti kiinnostunut millaisen kodin olisit pennulle tarjoamassa
  • pentuja ei rekisteröidä, koska ne ovat "vain kotikoiria" tms
  • koiran kaupasta ei tehdä asianmukaista kirjallista sopimusta Suomen Kennelliiton sopimuspohjalle
  • sopimukseen kirjataan ylimääräisiä/kohtuuttomia ehtoja koiraan liittyen

 

Jos kellot soivat, hiljaisestikin, voit olla yhteydessä rotuyhdistyksen jalostustoimikuntaan saadaksesi lisätietoja ja neuvoja.

 

 

 

ÄLÄ OSTA REKISTERÖIMÄTÖNTÄ PENTUA!

HUOMIOITHAN, ETTÄ REKISTERÖIMINEN RUOKAVIRASTON KOIRAREKISTERIIN EI RIITÄ!

KOIRA ON REKISTERÖITÄVÄ ENSISIJAISESTI SUOMEN KENNELLIITTOON!

 

 

 Hyvää infoa: 

Suomen Kennelliitto, Digitassu -verkkokursseja

https://www.kennelliitto.fi/koiran-omistaminen/koiran-hankkiminen/hyvaa-elamaa-koiran-kanssa-podcast

 


pentusuunnitelmia vuodelle 2025